Certyfikat BIO
System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym to gwarancja dla konsumenta, że dana żywność została wyprodukowana zgodnie z restrykcyjnymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego, jest wolna od zanieczyszczeń, takich jak: pozostałości środków ochrony roślin i hormonów, a podczas jej produkcji nie stosowano nawozów sztucznych i organizmów zmodyfikowanych genetycznie.
System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym
Przedsiębiorcy wytwarzający i wprowadzający do obrotu produkty ekologiczne podlegają obowiązkowej certyfikacji i systemowi kontroli produkcji. Certyfikat zgodności wydawany jest przez upoważnioną jednostkę na okres 12 miesięcy. Jednostka taka przeprowadza kontrole, wydaje i cofa certyfikaty zgodności. Każda posiada swój własny numer identyfikacyjny.
Jednym z takich podmiotów jest jednostka certyfikująca AGRO BIO TEST. To najbardziej doświadczona polska organizacja, utworzona w 1996 roku w statutowym celu certyfikacji produktów rolnictwa ekologicznego według wymogów międzynarodowych.
W Polsce organem upoważniającym jednostki certyfikujące do przeprowadzenia kontroli oraz wydawania certyfikatów zgodności w zakresie rolnictwa ekologicznego jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, natomiast nadzór nad upoważnionymi jednostkami certyfikującymi oraz nad produkcją ekologiczną prowadzi Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Rozpoznawanie żywności ekologicznej w sklepach
Zasady produkcji żywności ekologicznej reguluje polska ustawa o rolnictwie ekologicznym z 2009 roku oraz ustawodawstwo unijne. Producenci, przetwórcy, dystrybutorzy oraz importerzy mogą posługiwać się określeniem „bio” oraz „eko”, jeśli spełnią wszystkie wymagania dotyczące takiej żywności.
Prócz ujednoliconych przepisów w Unii Europejskiej funkcjonuje specjalne oznakowanie dla produktów ekologicznych. Jest to wspólnotowe logo, tzw. „Euroliść”, po którym poznamy, że dany producent spełnia wymagania ustawy o rolnictwie ekologicznym i posiada certyfikat uprawnionej jednostki certyfikującej oraz, że przynajmniej 95% składników zostało wyprodukowane metodami ekologicznymi, a produkty były nadzorowane podczas procesu produkcji i przygotowania zgodnie z przyjętymi, obowiązującymi wytycznymi.
Pobierz nasz CERTYFIKAT BIO